Afbeelding
Jenny ter Maat

Politiekids Constantijnschool laten tijdens examen zien wat ze geleerd hebben

Algemeen

RIJSSEN – Het worden een paar spannende uren voor leerlingen van groep 6 en 7 van de Constantijnschool. Deze woensdagmorgen legt een aantal leerlingen het politiekids-examen af. 

De leerlingen zijn hier met een aantal lessen al op voorbereid. Nu moeten ze zelf aan de bak: hoe grijp je bij een ruzie, wat zeg je als iemand al fietsend telefoneert en wat doe als iemand de huisdeur open achterlaat. “Wij gaan de situaties uitbeelden, en jullie moeten dan ingrijpen op een manier die jullie geleerd hebben, of waarvan jullie zelf vinden dat ie netjes is”, vertelt Ingrid Schulting van ViaVie Welzijn. De leerlingen zijn al met de politie op pad geweest en hebben gewerkt aan hun fysieke en mentale weerbaarheid. “Ruzies oplossen met woorden, en niet met geweld proberen we hen onder andere mee te geven.”

Wijkagent Marlies Egberts verdeelt groepjes van 2 leerlingen over de situaties. En dan gaan de leerlingen aan de slag. Ruziemakers, fietsers die telefoneren en mensen die hun huis onbeveiligd achter laten worden tot de orde geroepen. “We hebben hier wel van geleerd”, zegt Mailynn. “Ik durf nu meer, ik durf ook naar mensen toe te stappen.”
“Sommige dingen vond ik wel spannend, en sommige dingen vond ik heel leuk”, zegt Niek. “We hebben gekeken bij de cellen in Borne, en daar leert de politie schieten.” Ze vinden het heel erg leuk om politiekid te zijn.

De Johan Frisoschool was de eerste school in Rijssen waar politiekids getraind werden. De Constantijn is de tweede school, en de eerste school in Rijssen-Noord. Wijkagent Marlies werkt inmiddels 2 jaar in Rijssen-Noord, die bestaat uit de wijken Braakmanslanden, de Delle, Veeneslagen en het industrieterrein.

Kennen en gekend worden
“We willen graag in verbinding staan met de burger. Door het project politiekids wil de politie in contact komen met kinderen voordat ze mogelijk het ‘foute pad’ op gaan”, vertelt ze. Voor de wijkagent staat kennen en gekend worden hoog in het vaandel. “We willen graag een relatie opbouwen met kinderen en/of ouders om te voorkomen dat de kinderen criminele activiteiten gaan ontwikkelen. Daarnaast willen we benaderbaar zijn voor kinderen en hen meer inzicht geven in ons werk.”

Het project op de Constantijnschool is goed verlopen. “De kinderen waren erg enthousiast en hebben mijns inziens veel geleerd. We hebben een snelheidscontrole, fietsverlichtingscontrole en een witte voetjesactie gehouden in de wijk. Tijdens deze acties mochten de politiekids zelf de burger aanspreken. Dit was in het begin best spannend.”

Dan heeft iedere leerling elke situatie behandeld en wordt in het lokaal de balans opgemaakt. Er zijn leerlingen die twijfelen of ze alles wel goed gedaan hebben, maar ook zij kunnen gerust zijn: iedereen is geslaagd! “Het aanspreken van anderen hebben jullie op ene keurige en nette manier gedaan. Jullie hebben ontzettend veel geleerd”, complimenteert wijkagent Egberts de leerlingen. Een opgelucht gejuich gaat op. Op 15 mei krijgen de nieuwe politiekids hun diploma uitgereikt!

Door Jenny ter Maat

Afbeelding
Afbeelding