Elly Jansen wordt op het Schild uitgezwaaid door de bezoekers van de Open Deur. Over twee maand hoopt ze daar weer terug te zijn.
Elly Jansen wordt op het Schild uitgezwaaid door de bezoekers van de Open Deur. Over twee maand hoopt ze daar weer terug te zijn. Fotograaf: Jan Joost

Elly Jansen gaat twee maanden fietsen naar Denemarken en komt via Amsterdam weer terug

Algemeen

RIJSSEN - Elly Jansen (77) is nu op haar fiets onderweg naar Denemarken. Maandagmorgen klokslag 12 uur vertrok ze voor haar fietsreis van twee maanden vanaf inloophuis de Open Deur op het Schild. Ze werd uitgezwaaid door de vrijwilligers en trouwe bezoekers van de Open Deur.

Elly Jansen is ook een trouwe bezoeker. Ze woont sinds een jaar in Rijssen en komt oorspronkelijk uit Spijkenisse. Haar nieuwe woonplaats bevalt haar uitstekend. De ondernemende plaatsgenoot liep al langere tijd rond met het idee en flinke fietsreis te maken en daar niet te lang mee te wachten omdat ze nu nog de conditie heeft om dat te doen. 

Plat

Het besluit werd genomen en het reisdoel werd Denemarken. “Ik dacht dat Denemarken alleen maar vlak en plat was en daarom heel goed te befietsen.” Naderhand bleek haar dat ook Denemarken best wel hoogteverschillen kent, maar ze had eenmaal haar reisdoel vastgelegd en dat werd niet meer veranderd. Bovendien is Denemarken ook een bijzonder mooi land. 

Beweging

Elly maakt de fietstocht helemaal alleen op haar driewieler met ondersteuning. Haar doel is niet alleen een stukje van de wereld te zien, maar vooral ook in beweging te blijven. Dat is onder andere goed voor haar gezichtsvermogen dat de laatste tijd wat minder wordt. De dokter adviseerde haar veel te fietsen waardoor dit niet verder achteruit gaat, want in beweging blijven is overal goed voor.

Voorbereiding

Elly is al maanden bezig met de voorbereidingen van haar fietsreis. Secuur uitzoeken welke spullen mee moeten, want de ruimte op de fiets is natuurlijk niet onbeperkt. Ze heeft functionele fietstassen die stevig bevestigd zijn aan de fiets. De fietstassen zijn voorzien van codes die haar precies vertellen wat er in elke tas zit. Ook hebben technische vrienden een vernuftige bagagedrager achter de zitting gemonteerd, waardoor ze nog meer praktische apparatuur en hulpmiddelen kan meenemen. Overal is aan gedacht, ook aan de reisverzekering mocht er iets gebeuren. Ze logeert op verschillende adressen waarmee al contact is gelegd, maar voor alle zekerheid zit er toch een handige tent in haar bagage.

Zweden 

Het belooft een ware ontdekkingsreis worden waarbij ook steden in Duitsland worden aangedaan en vanzelf in Denemarken. Uiteraard Kopenhagen, maar maakt ze de oversteek naar Stockholm in Zweden. “Want ja, als je dan toch in de buurt bent,” zegt ze lachend. Ze is van plan om op de terugweg door Friesland te reizen en dan via Amsterdam weer terug naar Rijssen in het verre oosten van Nederland. 

Door Gerrit Dannenberg