Berthy Nijeboer
Berthy Nijeboer IVN

Zonnebloem Rijssen: boottocht, Walk’n Roll, spelletjesmiddag en huisbezoeken

Algemeen

RIJSSEN – De Zonnebloem Rijssen heeft een aantal leuke activiteiten op het programma staan voor haar doelgroep. Daarnaast bezoeken vrijwilligers van de Zonnebloem inwoners die daar behoefte aan hebben. De Zonnebloem is op zoek naar meer vrijwilligers én meer deelnemers aan de huisbezoeken. 

De Zonnebloem viert dit jaar landelijk haar 75-jarig bestaan. De afdeling Rijssen viert dat met een rolstoelstadswandeling, met medewerking van een stadsgids van het Rijssens Museum, op 1 juni: de Walk’n Roll. Deelname bedraagt 7,50 euro per persoon. Na afloop van de wandeling is er een gezellige nazit met koffie en iets lekkers. “Bij deze wandeling kun je mee met je rolstoel, je scootmobiel en de rollator”, vertellen voorzitter Christien Jelsma en secretaris Wim Muller van Zonnebloem Rijssen. Er zijn 2 wandelingen: van 1 en 1,5 kilometer. Belangstellenden kunnen zich tot en met 20 mei aanmelden. Deelname kost 5 euro.

Alle achtergronden en gezindten
Iedereen die tot de doelgroep van de Zonnebloem behoort, kan zich voor de activiteiten aanmelden. De Zonnebloem zet zich in voor inwoners uit Rijssen met een lichamelijke beperking. “Leeftijd maakt niet uit, in de praktijk betekent het toch dat het merendeels om senioren gaat. Mensen die niet zelfstandig meer weg kunnen om er even uit te zijn.” De bestuursleden benadrukken dat de Zonnebloem een algemene organisatie is, waar mensen van alle achtergronden en gezindten terecht kunnen. “Als de partner niet meer mobiel is, mag het echtpaar samen mee.

Voor dit jaar zijn meerdere activiteiten gepland. De eerstvolgende is een boottocht over de Vecht, op woensdag 22 mei, inclusief consumptie, koffie/thee met iets lekkers. “De deelnemers vertrekken met een touringcar; voor rolstoelers rijdt de rolstoelbus”, vertelt Jelsma. De kosten zijn 20 euro. Aanmelden voor de bootreis moet voor zaterdag 11 mei bij Ria Muller, telefoon 06 42288128 of bij Marijke den Elzen, 06 40533404. “Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door sponsoren. Zonder hen zouden we zoiets niet meer kunnen organiseren; een rolstoelbus een dag huren kost bijvoorbeeld kapitalen”, vult Muller aan. De Zonnebloem maakt daarnaast ook gebruik van de stichting Rolstoelbus Rijssen. Een anonieme sponsor, een eenmalige gift van het Rijssens Mannenkoor, deelname aan de Rabobank Clubsupport en de donateurs dragen bij aan de activiteiten van Zonnebloem Rijssen.

Dit jaar is er op 2 augustus een Spelletjesmiddag in De Bolder Eltheto. Kosten 7,50 euro inclusief hapje en drankje. Deelnemers bezoeken op 4 september Tropica (voorheen Orchideeënhoeve). Eigen bijdrage per deelnemer 25,- euro. Op 27 november staat een kerstactiviteit gepland in Hoog Holten.
Zo’n 75 inwoners van Rijssen nemen deel aan een of meerdere activiteiten van de Zonnebloem. “Het geeft veel voldoening als je al die blije gezichten ziet, bijvoorbeeld bij het stamppotbuffet. We hebben ook veel vaste deelnemers aan de activiteiten; mensen vinden het heel gezellig.”

Oproep voor vrijwilligers
De afdeling Rijssen telt zo’n 25 vrijwilligers. Zij zetten zich in voor mensen, die door ziekte of handicap lichamelijke beperkingen hebben. Naast de vrijwilligers die beschikbaar zijn voor assistentie tijdens activiteiten, zijn er ook vrijwilligers die zieken en gehandicapten aan huis bezoeken. “Gewoon voor een praatje of een kopje koffie. Er zijn nu circa 15 mensen die we thuis bezoeken, maar dat mogen er best meer worden. Mensen die hiervoor belangstelling hebben, en door ziekte of handicap lichamelijk beperkt zijn, kunnen zich hiervoor aanmelden.”

De Zonnebloem kan zowel vrijwilligers die helpen willen met activiteiten als vrijwilligers die huisbezoeken af willen leggen en vrijwilligers die beide willen doen, goed gebruiken. “Vrijwilligers bepalen zelf bij welke activiteiten ze ingezet willen worden. De een zit graag achter het stuur, weer een ander kookt, of helpt bij de spelletjes. We zoeken ook vrijwilligers die verpleegkundige zijn, of een bestuurstaak op zich willen nemen.”

Naast Jelsma en Muller bestaat het bestuur uit penningmeester Henk Heuvelman en Marijke den Elzen, bestuurslid activiteiten. Ook sponsoren en donateurs zijn van harte welkom. Voor meer informatie kan men terecht bij Christien Jelsma, telefoon 06 24467209.
Kijk ook op: www.zonnebloem.nl/rijssen

Door Jenny ter Maat

KADER – hier is ook foto bij!

Zonnebloemvrijwilliger Berthy Nijeboer onderscheiden

Eén van de Zonnebloem vrijwilligers is Berthy Nijeboer-de Jong. Zij en haar man werden afgelopen week beide onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking door burgemeester Jurgen van Houdt vond plaats in de Natuurboerderij ‘n Witten op de Borkeld.

Berthy Nijeboer-de Jong werd onderscheiden voor haar vrijwilligerswerk. Ze is al decennia actief bij Scouting Oosterhof- Niej Begin. Bovendien zit ze in het bestuur van Groei & Bloei Rijssen en zij is al geruime tijd een vaste waarde en sturende kracht bij De Zonnebloem in Rijssen. Ook haar man Ben Nijeboer werd onderscheiden voor meer dan 60 jaar actief zijn bij het IVN waarbij hij zich met name inzette voor uilen en zangvogels in de vrije natuur.

Berthy en Ben Nijeboer
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding